Przepis
Składniki:
- płatki owsiane około 170 g
- masło 170 g
- cukier brązowy
- mąka
- 4 jabłka
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
Zaczynamy od starcia jabłek na tarce,na smak dodałam do nich cukier brązowy, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, każdy może doprawić jabłka na swój smak jedni lubią bardziej słodkie inni mniej, moje były w sam raz ;)
Teraz czas na płatki owsiane, rozgrzewamy patelnie dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy płatki owsiane i dosypujemy cukru brązowego, dodałam go też na oko. Gdy cukier się rozpuści zawartość patelni wrzucamy do miski i dodajemy mąki, masa ma być taka by móc zrobić z niej spód i tu znowu wsypywałam na oko :P Formę do pieczenia o wymiarach 34x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę masy z płatków owsianych układamy na spód, dociskamy. Następnie pora na jabłka rozkładamy je równo na spód, a resztę masy posypujemy na górę i lekko dociskamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 min aż góra się zarumieni. Po ostudzeniu możemy podawać z lodami lub posypać cukrem pudrem.
Szarlotka świetnie smakuje na ciepło z lodami o smaku malagi i do tego mrożona kawa, MNIAM !


Smacznego !
Follow my blog with Bloglovin
Świetny pomysł na alternatywną szarlotkę :) Osobiście nie przepadam za przyprawami typu imbir czy gałka muszkatołowa, ale w tym wydaniu mogą się sprawdzić.
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, a blog ciekawy i przejrzysty :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka właśnie się piecze, już nie mogę się doczekać. Pachnie niesamowicie...
OdpowiedzUsuńCieszę się że Wam się podoba ;)
OdpowiedzUsuń